Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Семинар у Петници за наставнике менторе

пре 6 године

Фондација Петља је у периоду од 16. до 19. новембра у ИС Петница организовала семинар за наставнике основних и средњих школа чији су ученици остварили највиши пласман на SIO

Тродневни семинар за менторе чији су ученици остварили најбољи пласман на Српској информатичкој олимпијади у 2018. години организован је најпре са циљем да се у неформалној атмосфери размене искуства међу самим наставницима. Централна тема била је организовање и реализовање такмичења из програмирања за основце и средњошколце, али је и један од циљева семинара био да тим Петље добије повратне информације о томе где је потребно пружити додатну, пре свега инфраструктурну, подршку, како би такмичења била још квалитетнија.

 

Као што је познато, мисија Петље је, поред креирања едукативних, бесплатних материјала за учење програмирања, и популаризација и подршка такмичењима из рачунарства. У овом тренутку виши нивои такмичења за основну школу, као и сви нивои такмичења за средњошколце, одвијају се на порталу Petlja.org и посебно креираном окружењу Арена, намењеном управо за такмичења.

 

Кроз предавања, радионице и дискусију полазника, међу којима су били и представници комисија за основну и средњу школу, на семинару су идентификовани неки од проблема који стоје на путу да такмичења из програмирања буду још популарнија међу ученицима. Додатно , наставници су од предавача из Развојног центра Мајкрософта у Србији имали прилике да се упознају и са иницијативама које су запослени у овој компанији покренули као и зашто је улагање у образовање стратешки циљ ове компаније, уз чију подршку је овај семинар и било могуће одржати.

 

Представници Петље су представили могућности које портал пружа у домену такмичења попут креирања мини такмичења која су добра припремна вежба за све будуће такмичаре, збирке задатака које могу да се користе за припрему такмичара, али и додатна унапређења на самом порталу која ће ускоро бити доступна, а која би требало додатно да олакшају свима рад.

 

Полазници семинара имали су прилике да се упознају са програмима Рачунарства и Примењене физике и електронике у Истраживачкој станици Петница.

 

Коначно , ово је био тек први семинар који је Петља организовала намењен управо наставницима чији ученици годинама уназад остварују најбоље резултате како на домаћим тако и на међународним такмичењима. Идеја тима Петље је да се овакав тип семинара огранизује једном годишње јер размена идеја кроз непосредан разговор је непроцењив ресурс који ће како сви очекујемо за коју годину довести до још већег интересовања како наставника тако и ученика да узму учешће у такмичарском програмирању. 

Погледај још и ...

Види све вести