Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Буди Дата Дривен


Курс Буди Дата Дривен настао је као резултат пројекта Буди Дата Дривен који је фондација Петља спровела у оквиру програма друштвене одговорности Свет какав желиш , који је компанија A1 спровела у сарадњи са регионалном организацијом Propulsion. Буди Дата Дривен је курс посвећен учењу обраде, анализе и визуелизације података уз помоћ програмског језика Пајтон и интерактивног окружења за обраду података, Џупајтер. На примерима података из четири области, уметности, јавног здравља, екологије и спорта, читаоци ће моћи да се упознају са разноврсним техникама анализе података, различитим типовима визуализација и главним начинима за извлачење закључака из података. Материјал ће читаоцима и читатељкама представити неке основне концепте статистике које ће им помоћи да самостално доносе закључке на основу података, користећи при том алате програмског језика Пајтон.

Сазнај више

Физичке симулације


Физичке симулације су курс у којем смо повезали физику и програмирање. Наиме , често и потпуно неоправдано физика се доживљава код ученика као тешка, апстрактна наука, а истина је заправо да бројне физичке појаве ми имамо у нашем свакодневном искуству. Због тога смо кроз креирање симулације које се баве баш таквим примерима из свакодневног живота желели да популаризујемо и приближимо физичке феномене ученицима. Додатно , желели смо да подстакнемо ученике да кроз мало вештине у програмирању могу да направе и своје симулације па смо укључили и информатику у целу причу. Курс Симулације заправо чине два курса, један намењен ученицима основне школе, а други гимназијалцима.

О курсу

Алгоритамска уметност


Пред тобом се налази интердисциплинарсни курс Алгоритамска уметност коме је циљ да ти открије у каквој су вези ликовна култура, математика и програмирање. Намењен је ученицима другог и трећег разреда гимназије али га може проћи и свако ко жели да научи да креира своја мала уметничка дела уз помоћ рачунара. У курсу ћеш наћи теоријске лекције, видео лекције, видео илустрације и кодове који се лако могу визуализовати. Такође , ту су и квизови за проверу знања. Курс Алгоритамска уметност су заједничким снагама креирали Иницијатива „Дигитална Србија“ и Фондација Петља у сарадњи са UNICEF-ом.

О курсу

Епидемија


Током 2020. године били смо сведоци пандемије која је потпуно пореметила живот на планети а то и даље чини. Да бисмо разумели феномен епидемије, морали смо да се окренемо многим научним дисциплинама попут биологије, математике, хемије, програмирања, јер је епидемија комплексна појава и да бисмо је разумели не можемо је посматрати само из једног угла.

Управо курс који се налази пред вама а који су заједничким снагама развили Фондација Петља и Иницијатива"Дигитална Србија" у сарадњи са UNICEF-ом и који је примарно намењен ученицима гимназија, има за циљ да отвори и сагледа феномен епидемије из угла предмета који ученици гимназије имају у школи. Истовремено , овим курсом желимо да приближимо школско градиво свакодневном животу и искуствима која су ученицима блиска.

О курсу

Школе за 21. век


Школе за 21. век је трогодишњи пројекат који имплементира Бритисх Цоунцил, а финансира Влада Велике Британије, а којим је предвиђено да све основне школе на територији Западног Балкана до средине 2021. године добију micro:bit уређаје које ће користити како у настави рачунарства тако и у другим предметима. Идеја која стоји иза овог веома амбициозног пројекта је жеља да ученици уз помоћ својих наставника и током редовних школских активности развију критичко и алгоритамско размишљање као и мултидисциплинаран приступ решавању проблема.

Сазнај више

Зимска школа отворених података


Пројекат отворени подаци у друштвеним наукама Фондација Петља изводи у оквиру пројекта "Отворени подаци - отворене могућности" Програма Уједињених нација за развој. Пројекат је намењен студентима треће и четврте године основних студија и студентима мастер студија програма друштвено-хуманистичких наука.

Сазнај више

Gen-D Nurturing a Digital Future


Идеја иза пројекта "Gen-D – Nurturing a Digital Future"је да допринесе дигиталној трансформацији у образовању кроз стварање материјала за учење програмираја које је направио ауторски тим Фондације Петља. Партнерске организације из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске и Србије, радиће на локализацији понуђених материјала не би ли се подржали и унапредили образовни стандардни у њиховим земљама. Фондација је један од партнера у пројекту чији је координатор Propulsion из Србије, а сам пројекат се реализује захваљујући средствима која су одобрена од стране компаније Microsoft кроз програм Microsoft Philanthropies.

Сазнај више

DigiGirlz


Интернационални дан жена у ICT-ју је иницијатива основана са идејом креирања глобалне амтосфере која ће охрабрити и оснажити девојке и младе жене да размотре започињање каријере у све већем пољу информационо-комуникационих технологија. Овај дан се на светском нивоу обележава сваког четвртог четвртка у априлу.

Сазнај више

Летња школа Знање будућности


Фондација Петља у сарадњи са компанијом GoPro и уз подршку компаније Мајкрософт, организовала је летњу школу дигиталних вештина намењену корисницима СОС Дечијих села и центра "Јаки Млади".

Сазнај више