Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

О нама


Фондација Петља је основана са циљем унапређивања алгоритамске писмености у Србији

Сматрамо да је разумевање алгоритама и умеће алгоритамског изражавања потребно свима, а такође је важно да они који су талентовани за програмирање свој таленат препознају и развијају.

За стицања алгоритамске писмености неопходан је неки вид програмирања, исто као што се без практиковања писменог изражавања не може стећи класична писменост. Програмирање не мора бити компликовано, резервисано за стручњаке, а сувопарно и досадно осталима. Наша жеља је да програмирање приближимо свима: деци и њиховим родитељима, ученицима и њиховим наставницима, радозналим корисницима технологије и свим људима који се питању шта је следеће што треба да науче.

Желимо да подигнемо ниво свести у друштву о значају алгоритамске писмености, те да подстакнемо различите друштвене субјекте на активније деловање у смеру развијања и популаризације алгоритамске писмености и конкретно програмирања. То значи да образовним институцијама помогнемо да више и боље допринесу развоју алгоритамске писмености, да у широј популацији подижемо свест о значају алгоритамске писмености, подстичемо и помажемо сваког ко жели да учи програмирање, као и да окупимо појединце и компаније које својим ресурсима и ангажовањем желе да подрже развој алгоритамске писмености у Србији.

Настанак Петље и шта је претходило

О увођењу програмирања у школе се у нашој јавности дужи низ година дискутује и ова тема је из године у годину добијала све већи значај. Људи који данас чине Петљу су се упознали на стручним скуповима и заједничким пројектима где смо се међусобно подржавали јер смо делили исте вредности и визију како видимо савремено информатичко образовање наших ђака. Из тог разлога можемо речи да наше интересовање, бављење и популаризација алгоритамског начина размишљања датира и пре формалног оснивања фондације.

Петља је својим оснивањем под једним кровом обухватила успешне и познате пројекте и иницијативе, а пре свега портал за учење и вежбање програмирања BubbleBee и званичан сајт за такмичење ученика средњих школа из програмирања у Србији Такпрог.

Портал BubbeBee је развијен од стране људи који су запослени или су били на пракси у Мајкрософтовом развојном центру у Србији, а у изради садржаја су учествовали и запослени и сарадници Математичке и Рачунарске гимназије, других школа, Друштва Математичара Србије и Истраживачке станице Петница. Материјали на BubblBee порталу су од почетка конципирани као бесплатни, намењени најширој популацији и програмирању прилазе на једноставан и интерактиван начин.

Такпрог је развијен од стране чланова Средњошколске комисије за такмичења из програмирања Друштва математичара Србије и представља инфраструктурну подршку одржавању такмичења из програмирања у средњим школама. Сада се заједничка инфраструктурна основа користи и за основношколска и за средњошколска такмичења, као и за БубблеЦуп.

Можемо речи да је Петља својим оснивањем окупила неколико „острва“ у једно веће и снажније али са истим циљевима и визијом о томе где је место програмирању и зашто је развој алгоритамске писмености важан.