Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Материјали за онлајн и редовну наставу - на платформи нет.кабинет доступно целокупно градиво информатике

пре 4 године

За школску годину која је пред нама на нашој онлајн платформи нет.кабинет објављени су бесплатни материјали за комплетно градиво информатике и рачунарства за основне школе и гимназије.

Фондација Петља и Иницијатива „Дигитална Србија“ у мају су покренуле нет.кабинет , бесплатну онлајн платформу на нашем порталу, која на једном месту спаја висококвалитетне отворене образовне ресурсе за ученике и функционалности за лакши рад наставника током редовне или онлајн  наставе.

 

Ауторски тим Фондације Петља потрудио се да током лета, поред материјала за програмирање по којима смо познати, за нову школску годину на унапређеној платформи креира и материјале за преостале наставне теме и тиме заокружи комплетно градиво за информатику у основним и средњим школама.

 

Полазећи од актуелне ситуације, нет.кабинет је конципиран тако да може да се користи и у редовној и у онлајн настави за све више разреде основне школе, прва три разреда гимназије и у оквиру предмета Програмирање за прва два разреда специјализованих ИТ одељења. Градиво је покривено курсевима који се састоје од лекција, кратких видео-записа и тестова за проверу знања. Ученици могу кроз све курсеве да пролазе самостално или у сарадњи са својим наставником. 

 

Сада се са осмим разредом затвара циклус увођена обавезне информатике у основне школе који је све време праћен снажном подршком Фондације Петља. Почели смо од подршке програмерски оријентисаним наставним темама као најкрупнијим залогајем у реформи предмета. Циклус завршавамо у оснаженом партнерству са Иницијативом „Дигитална Србија“, одговарајући на изазове епидемије покривањем целокупног градива предмета на следећој генерацији наше платформе. Да би могла да се користи и када се наставник са својим ученицима не среће у учионици, платформа је морала потпуније да одговори на потребе учења на даљину и blended учења, а наставницима и ученицима је било потребно омогућити да на истој платформи прођу цео предмет, објашњава Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља.

 

Истовремено , нет.кабинет представља и изузетну подршку наставницима у извођењу наставе. У једноставном онлајн окружењу, наставницима је омогућено да креирају посебне кабинете у оквиру курса за свако одељење, директно остваре комуникацију са ученицима кроз chat, прате њихов напредак, али и креирају домаће задатке и тестове за проверу знаја.

 

У мају смо одлучили да заједно са Фондацијом Петља покренемо нет.кабинет јер смо знали да је у јеку пандемије најважније да обезбедимо континуитет учења за све ђаке (у питању је било више од 800.000 оних који нису ишли у школу). Као организација која окупља више од 30 компанија обезбедили смо финансијску подршку и стручно знање за развој виртуелне учионице, а посебну захвалност дугујемо нашим члановима Telekom Srbija, Telenor i Vip mobile који су препознали значај унапређења алгоритамске писмености и у ванредним околностима и омогућили приступ порталу petlja.org без наплате интернет саобраћаја.

Ипак , иако је нет.кабинет настао као одговор на пандемију, још тада смо знали да овакав начин учења има потенцијал да постане део образовног система и у мање турбулентним временима - наставници у онлајн простору могу да дају оцене, да формирају групе и прилагоде програм различитим стиловима и брзини учења. Зато ће наши наредни кораци ићи у правцу тога да овај вид наставе проширимо и на друге теме, пре свега из области природних наука и технологије, закључио је Немања Ђорђевић, програмски директор за образовање из Иницијативе „Дигитална Србија“.

Погледај још и ...

Види све вести