Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Бесплатни интернет курс о уметности насталој кроз формуле и алгоритме

пре 4 године

На платформи нет.кабинет доступан је још један интердисциплинарни интернет курс "Алгоритамска уметност" који су заједно припремили Иницијатива „Дигитална Србија“, Фондација Петља и UNICEF у Србији

Након што су објавили први бесплатни интернет курс о феномену епидемије за средњошколце на српском језику, Иницијатива „Дигитална Србија“, Фондација Петља и UNICEF у Србији припремили су још један интердисциплинарни курс намењен средњошколцима под називом „Алгоритамска уметност“.  Курс је настао у многима неочекиваном споју математике и визуалне уметности који је омогућила дигитална технологија. Уз овај интерактивни курс, доступан на бесплатној платформи  нет.кабинет , ученици кроз уметност могу боље и лакше да разумеју математику и да у формулама и компјутерским алгоритмима открију нове алате за стварање уметничког дела. Курс је доступан на www.petlja.org/net.kabinet

 

„Алгоритамска уметност“ је прилагођена школском програму и примарно је намењена сваком ученику другог и трећег разреда гимназије и наставницима који им предају математику, информатику и ликовну културу.Подједнако занимљива и корисна може да буде и свима осталима који желе да лакше савладају математичке проблеме или покажу своју креативност користећи компјутерски код.

 

Курс је писан популарним језиком, обилује занимљивим илустрацијама и примерима и уводи ученике у неочекиване воде где су математика и програмирање део света креативности. Милена Марић , дипломирана математичарка, гимназијска наставница и једна од ауторки курса истиче:

 

„Наша идеја као ауторског тима била је да, користећи популарни језик и конкретне примере ставимо знања из математике и информатике у нови и многима неочекивани контекст. Интерактивност овог курса омогућава сваком полазнику не само да завири у математичке формуле и компјутерски код иза постојећих уметничких радова, већ и да и сам у оквиру курса програмира своје уникатно уметничко дело, сачува га на рачунару и подели са другима.“  

 

Поред Милене, на курсу је радило мноштво других стручњака међу којима су докторка дигиталне уметности и програмерка Александра Јованић, доктор наука у области методике наставе математике Иван Анић и дигитални уметник и програмер Урош Крчадинац. Сви они су у курс унели своје искуство стечено у образовном систему, али и свету видео игара, анимације, графичког дизајна, историје уметности и визуализације података.

 

САВРЕМЕНЕ КУЛТУРЕ НЕМА БЕЗ РАЧУНАРА И МАТЕМАТИКЕ

 

О томе како се интегрисањем знања из различитих наставних предмета ученици припремају за свакодневни живот и реалне проблеме објашњава један од аутора Урош Крчадинац :

 

„У основи је радозналност. Ако је особа радознала, откриће да су везе између уметности, математике и програмирања не само јаке, него нераздвојне: математика је језик цртаних филмова, програмирање алат за прављене видео игара. Савремене културе нема без рачунара и математике.  Зато је важно да млади што пре науче да повезују дисциплине. Лично верујем да ће најбољи међу њима једног дана сами измислити своје занимање. “ 

 

У исто време, „Алгоритамска уметност“ ученицима омогућава да се на занимљив начин баве креирањем својих уметничких дела, виде како су знања која су стекли употребљива, па чак и покажу родитељима да време проведено испред рачунара може да буде корисно утрошено. С друге стране, курс је значајан алат и за наставнике којима омогућава сарадњу, помаже да међусобно препознају важност предмета које предају, а код ученика кроз пројектну наставу подстакну тимски рад, креативност и критичко размишљање.

 

Серијалу интердисциплинарних курсева „Алгоритамска уметност“ и „Епидемија“ у наредном периоду придужиће се још један чији ће фокус бити на спајању знања из области физике и информатике. Министарство просвете је недавно и званично подржало пројекат и позвало све гимназије у Србији да курсеве укључе у реализацију редовне наставе.

 

 

Погледај још и ...

Види све вести