Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Besplatni internet kurs o umetnosti nastaloj kroz formule i algoritme

pre 4 godine

Na platformi net.kabinet dostupan je još jedan interdisciplinarni internet kurs "Algoritamska umetnost" koji su zajedno pripremili Inicijativa „Digitalna Srbija“, Fondacija Petlja i UNICEF u Srbiji

Nakon što su objavili prvi besplatni internet kurs o fenomenu epidemije za srednjoškolce na srpskom jeziku, Inicijativa „Digitalna Srbija“, Fondacija Petlja i UNICEF u Srbiji pripremili su još jedan interdisciplinarni kurs namenjen srednjoškolcima pod nazivom „Algoritamska umetnost“.  Kurs je nastao u mnogima neočekivanom spoju matematike i vizualne umetnosti koji je omogućila digitalna tehnologija. Uz ovaj interaktivni kurs, dostupan na besplatnoj platformi net.kabinet, učenici kroz umetnost mogu bolje i lakše da razumeju matematiku i da u formulama i kompjuterskim algoritmima otkriju nove alate za stvaranje umetničkog dela. Kurs je dostupan na www.petlja.org/net.kabinet

 

„Algoritamska umetnost“ je prilagođena školskom programu i primarno je namenjena svakom učeniku drugog i trećeg razreda gimnazije i nastavnicima koji im predaju matematiku, informatiku i likovnu kulturu. Podjednako zanimljiva i korisna može da bude i svima ostalima koji žele da lakše savladaju matematičke probleme ili pokažu svoju kreativnost koristeći kompjuterski kod.

 

Kurs je pisan popularnim jezikom, obiluje zanimljivim ilustracijama i primerima i uvodi učenike u neočekivane vode gde su matematika i programiranje deo sveta kreativnosti. Milena Marić, diplomirana matematičarka, gimnazijska nastavnica i jedna od autorki kursa ističe:

 

„Naša ideja kao autorskog tima bila je da, koristeći popularni jezik i konkretne primere stavimo znanja iz matematike i informatike u novi i mnogima neočekivani kontekst. Interaktivnost ovog kursa omogućava svakom polazniku ne samo da zaviri u matematičke formule i kompjuterski kod iza postojećih umetničkih radova, već i da i sam u okviru kursa programira svoje unikatno umetničko delo, sačuva ga na računaru i podeli sa drugima.“ 

 

Pored Milene, na kursu je radilo mnoštvo drugih stručnjaka među kojima su doktorka digitalne umetnosti i programerka Aleksandra Jovanić, doktor nauka u oblasti metodike nastave matematike Ivan Anić i digitalni umetnik i programer Uroš Krčadinac. Svi oni su u kurs uneli svoje iskustvo stečeno u obrazovnom sistemu, ali i svetu video igara, animacije, grafičkog dizajna, istorije umetnosti i vizualizacije podataka.

 

SAVREMENE KULTURE NEMA BEZ RAČUNARA I MATEMATIKE

 

O tome kako se integrisanjem znanja iz različitih nastavnih predmeta učenici pripremaju za svakodnevni život i realne probleme objašnjava jedan od autora Uroš Krčadinac:

 

„U osnovi je radoznalnost. Ako je osoba radoznala, otkriće da su veze između umetnosti, matematike i programiranja ne samo jake, nego nerazdvojne: matematika je jezik crtanih filmova, programiranje alat za pravljene video igara. Savremene kulture nema bez računara i matematike.  Zato je važno da mladi što pre nauče da povezuju discipline. Lično verujem da će najbolji među njima jednog dana sami izmisliti svoje zanimanje. “ 

 

U isto vreme, „Algoritamska umetnost“ učenicima omogućava da se na zanimljiv način bave kreiranjem svojih umetničkih dela, vide kako su znanja koja su stekli upotrebljiva, pa čak i pokažu roditeljima da vreme provedeno ispred računara može da bude korisno utrošeno. S druge strane, kurs je značajan alat i za nastavnike kojima omogućava saradnju, pomaže da međusobno prepoznaju važnost predmeta koje predaju, a kod učenika kroz projektnu nastavu podstaknu timski rad, kreativnost i kritičko razmišljanje.

 

Serijalu interdisciplinarnih kurseva „Algoritamska umetnost“ i „Epidemija“ u narednom periodu pridužiće se još jedan čiji će fokus biti na spajanju znanja iz oblasti fizike i informatike. Ministarstvo prosvete je nedavno i zvanično podržalo projekat i pozvalo sve gimnazije u Srbiji da kurseve uključe u realizaciju redovne nastave.