Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Digitalni svet je dostupan na net.kabinetu za sve razrede

pre 11 meseci

Na onlajn platformi net.kabinet na portalu petlja.org objavljeni su materijali za sva četiri razreda predmeta Digitalni svet

Od ove školske godine, Digitalni svet po prvi put postaje obavezan predmet u četvrtom razredu osnovne škole. Time se završava ciklus uvođenja predmeta Digitalni svet u niže razrede. 

 

Za predmet Digitalni svet, autorski tim Fondacije Petlja je kreirao nove kurseve za prvi, drugi i četvrti razred koji u potpunosti prate zvanični program nastave i učenja i dostupni su na onlajn platformi net.kabinet na portalu petlja.org. Kurs za treći razred je dostupan od ranije. Svi kursevi su objavljeni kao otvoreni obrazovni resursi.

 

Ideja uvođenja predmeta Digitalni svet u mlađe razrede osnovnih škola je da deca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko nas ali i da nauče kako da ih bezbedno koriste. Kao posebna tematska oblast izdavaja se Algoritamski način razmišljanja. U četvrtom razredu učenice i učenici će imati prilike da algoritme bolje razumeju uz pomoć Karel robota i time na jedan interesantan i interaktivan način savladaju neke od osnovnih koncepata u programiranju. 

 

Svi materijali su kreirani u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, kojim koordinira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i na kome je Fondacija Petlja implementacioni partner, a koji se sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i uz podršku Vlade Republike Srbije