$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Листе

Приступ елементима

5.1.1 Ако листа садржи списак станара једне зграде, измени програм тако да на основу редног броја стана исписује презиме породице која живи у том стану.

Библиотечке функције


5.2.1 У листи су дате цене пет производа. Измени програм тако да израчунава укупну цену свих пет производа.


5.2.2 Јована је разматрала цене пет пари патика. Измени програм тако да одређује цену најјефтинијег од њих.


5.2.3 Четири ученика из једног разреда су учествовала на такмичењу из физике. Колико поена је освојио онај који је имао најбољи резултат на такмичењу?


5.2.4 У листи су дате тачке топљења водоника, азота, кисеоника и хелијума. Измени програм тако да одређује највишу тачку топљења неког од њих (програм треба да ради исправно и када се разматрају неки други хемијски елементи).


5.2.5 Листа садржи растојања неколико градова од Београда. Измени програм тако да исписује та растојања у уређеном редоследу, од најближег до најдаљег града.


5.2.6 Листа садржи плате запослених у једној компанији. Просечна плата се израчунава тако што се саберу све плате и поделе бројем запослених. Медијана плата се израчунава тако што се плате сортирају и одреди се средишњи елемент у сортираној листи плата (једноставности ради претпоставићемо да у компанији ради непаран број запослених). Измени програм тако да израчунава просек и медијану плата. Шта можеш да закључиш? Зашто је просек већи од медијане?

Листе и петље


5.3.1 Пет аутомобила се крећу путем, брзинама од 10, 12, 15, 17 и 21 метар у секунди. Измени програм тако да за сваки од њих израчунава и исписује пут који пређе за један минут (програм треба исправно да ради и ако листа садржи неке друге брзине и ако је број аутомобила другачији).


5.3.2 Ученици током фазе раста у просеку порасту за 3 центиметра током једне године. Ако је позната листа њихових висина на почетку 4. разреда, измени програм тако да гради листу која садржи процену њихове висине на почетку 5. разреда.


5.3.3 У продавници је велико снижење и све цене су снижене 15%. Измени програм тако да на основу листе познатих цена производа гради листу снижених цена.


5.3.4 Торта за рођендан се продаје по цени од 850 динара по килограму. Ако је позната листа маса направљених торти, измени програм тако да гради листу цена тих торти.


5.3.5 Листа садржи парове имена ученика и њихових просечних оцена. Измени програм тако да исписује имена одличних ученика (програм треба исправно да ради и када се промене просечне оцене).


5.3.6 Листа садржи учинак кошаркаша на једној утакмици. Сваки елемент листе је торка која садржи име кошаркаша, број поена, број скокова и број асистенција. Кошаркаш је остварио “трипл-дабл” ако је сваки од ових бројева двоцифрен. Доврши програм тако да исписује имена играча који су остварили трипл-дабл.


5.3.7 Листа садржи учинак кошаркаша на једној утакмици. Сваки елемент листе садржи име кошаркаша, број поена, број скокова и број асистенција. Кошаркаш је остварио “дабл-дабл” ако су бар два од ових бројева двоцифрена. Доврши програм тако да исписује имена играча који су остварили дабл-дабл.


5.3.8 Марија је куповала воће на пијаци. У једној листи налази се број килограма сваког воћа које је купила, а у другој цене воћа по килограму (воће је наведено у истом редоследу). Доврши програм тако да израчунава колико је Марија укупно платила све воће које је купила.