Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Obuku za držanje nastave programiranja prošlo gotovo 800 nastavnika

pre 7 godine

Fondacija Petlja je tokom oktobra i novembra na 30 lokacija u Srbiji organizovala i sprovela obuke za nastavu iz oblasti programiranja za skoro 800 nastavnika.

 

Fondacija Petlja je tokom oktobra i novembra na 30 lokacija u Srbiji organizovala i sprovela obuke za držanje nastave iz oblasti programiranja za skoro 800 nastavnika informatike i računarstva osnovnih škola. Obuke su sprovedene kroz Microsoft Philanthropies inicijativu, čiji je cilj stručno usavršavanje nastavnika računarskih nauka, a podršku su pružili i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i IT kompanije okupljene oko Inicijative Digitalna Srbija. Galeriju fotografija sa obuka možete pogledati na sledećoj veb stranici https://petlja.org/obuke

Predmet Informatika i računarstvo je od ove školske godine dobio status obaveznog predmeta u petom razredu, dok se u šestom razredu osnovne škole izučava po novom nastavnom programu. Računarstvo i programiranje čine najkompleksniju celinu u okviru predmeta Informatika i računarstvo zbog čega su saradnici Fondacije Petlja svoju pažnju usmerili na tu oblast i savladavanje algoritamskog načina razmišljanja kao osnovnog koraka, kada je reč o učenju programiranja. U avgustu, na portalu Petlja.org, objavljeni su onlajn edukativni materijali za učenje programskih jezika Scratch i Python u skladu sa novim nastavnim programima (https://petlja.org/OsnovnaSkola). 

U prilog tome da među nastavnicima vlada veliko interesovanje za dodatnim usavršavanjem u oblasti držanja nastave programiranja govori i to da je inicijalno planirano da obuku prođe 450 nastavnika, a da se skoro 800 nastavnika prijavilo i prošlo obuku u ovom ciklusu.

Dvodnevne obuke, koje su akreditovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i imaju status obuka od javnog značaja, održane su u 30 manje razvijenih opština širom zemlje. Program obuka osmislili su kolege sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa kog dolaze i voditelji koji su realizovali obuke.

Obuke su sprovedene kroz Microsoft Philanthropies inicijativu i u saradnji sa Fondacijom Dokukino. Važno je istaći i podršku koju su prilikom izvođenja obuka pružile kompanije okupljene oko Inicijative Digitalna Srbija, Infostud i Telenor, koji je obezbedio rezervnu opciju za povezivanje na internet. Takođe, za izvođenje obuka ključna je bila i podrška kompanija Saga i Microsoft, koje su srdačno ustupile dodatne računare za lokacije na kojima je bilo najviše prijavljenih nastavnika. Na kraju, obuka ne bi bila moguća ni bez gostoprimstva svih škola koje su otvorile svoja vrata i omogućile da se u njihovim prostorijama održi obuka.

Cilj Fondacije Petlja je da obuku prođe što veći broj nastavnika informatike zbog čega se u narednom periodu, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, planiraju dodatne obuke, posebno u gradovima sa većim brojem osnovnih škola poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka i Subotice.