Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

rasPETLJAvanje – besplatan onlajn program podrške učenju programiranja

pre 6 meseci

Prijavite se za drugo po redu rasPETLJAvanje, namenjeno učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola!

Pozivamo sve učenike i učenice uzrasta od 11 do 18 godina da se prijave na naš onlajn program podrške učenju programiranja – rasPETLJAvanje, koji po drugi put organizujemo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Program je namenjen onima koji su posebno zainteresovani za učenje programiranja kroz rešavanje algoritamskih zadataka i potpuno je besplatan. U toku rasPETLJAvanja, polaznici i polaznice će pratiti onlajn predavanja i rešavati zadatke u periodima između predavanja. Tokom trajanja programa učesnici će pri rešavanju zadataka imati podršku naših mladih saradnika. Ovako koncipiranim programom, želimo da podstaknemo polaznike i polaznice na posvećen i kontinuiran rad. 

 

Autori rasPETLJAvanja su pripremili dva plana rada, odnosno programa učenja:

 

  1. Rosum – namenjen svima koji su zainteresovani da otkriju šta mogu da urade pomoću programiranja u Pajtonu. Kada se savladaju zadaci polaznici i polaznice će imati priliku da stečeno znanje primene na mini projektima koje smo pripremili za njih. Za ovaj program predznanje nije neophodno.
  2. Riči – namenjen onima koje interesuje takmičarsko programiranje i žele da otkriju kako rade malo kompleksniji algoritmi i čuju savete od iskusnijih takmičara. Polaznici i polaznice će u okviru ovog programa programirati u C++, dok će fokus biti na idejnom rešavanju algoritamskih zadataka. Pozivamo kako takmičare, tako i one koji se još uvek nisu oprobali u takmičenjima, ali im ona deluju interesantno, da se pridruže ovom programu. Za one kojima ovaj program deluje interesantnije pripremljen je test procene predznanja. Rezultati ovog testa nikako ne utiču na učestvovanje u rasPETLJAvanju, već samo pomažu polaznicima i polaznicama u izboru programa.

Bez obzira na test, polaznici i polaznice će imati mogućnost da sami biraju plan koji odgovara njihovom predznanju ili da, ako to žele, prate oba programa istovremeno.  

 

Pridružite nam se na prvim predavanjima, zakazanim za nedelju 19. novembar 2023. i otkrijte šta se krije iza naziva programa Rosum i Riči. Predavanje programa Rosum zakazano je za 12h, dok će predavanje programa Riči otpočeti u 14h. 

 

Predviđeno je da rasPETLJAvanje traje tokom zime 2023/2024 godine, te se poslednje predavanje očekuje krajem februara 2024. godine. Planirano je da se predavanja održavaju vikendom, a svi prijavljeni polaznici i polaznice će dobiti raspored aktivnosti. 

 

Broj polaznika i polaznica nije ograničen, a prijave će biti otvorene sve vreme trajanja programa! 

 

Učenice i učenici se mogu prijaviti na sledećoj stranici

U roku od jednog radnog dana od kada se prijave, polaznici i polaznice će na mejl adresu koju su ostavili u prijavnom formularu dobiti sve bitne informacije za pristup programu. 

 

Svi koji se prijave do 17. novembra 2023. godine u 12:00 biće uključeni u program od početka, a oni koji ne stignu na prvo predavanje ne treba da brinu. Svi zainteresovani mogu da se pridruže rasPETLJAvanju i kasnije tokom trajanja programa i tada će dobiti pristup svim prethodnim snimcima predavanja kao i materijalima sa kursa. 

 

Sva dodatna pitanja mogu se postaviti putem sledeće adrese elektronske pošte: raspetljavanje@mg.petlja.org

 

Aktivnost rasPETLJAvanje organizuje Fondacija Petlja, u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, a uz podršku Vlade Republike Srbije.