$$ \newcommand{\floor}[1]{\left\lfloor{#1}\right\rfloor} \newcommand{\ceil}[1]{\left\lceil{#1}\right\rceil} \renewcommand{\mod}{\,\mathrm{mod}\,} \renewcommand{\div}{\,\mathrm{div}\,} \newcommand{\metar}{\,\mathrm{m}} \newcommand{\cm}{\,\mathrm{cm}} \newcommand{\dm}{\,\mathrm{dm}} \newcommand{\litar}{\,\mathrm{l}} \newcommand{\km}{\,\mathrm{km}} \newcommand{\s}{\,\mathrm{s}} \newcommand{\h}{\,\mathrm{h}} \newcommand{\minut}{\,\mathrm{min}} \newcommand{\kmh}{\,\mathrm{\frac{km}{h}}} \newcommand{\ms}{\,\mathrm{\frac{m}{s}}} \newcommand{\mss}{\,\mathrm{\frac{m}{s^2}}} \newcommand{\mmin}{\,\mathrm{\frac{m}{min}}} \newcommand{\smin}{\,\mathrm{\frac{s}{min}}} $$

Prijavi problem


Obeleži sve kategorije koje odgovaraju problemu

Još detalja - opišite nam problem


Uspešno ste prijavili problem!
Status problema i sve dodatne informacije možete pratiti klikom na link.
Nažalost nismo trenutno u mogućnosti da obradimo vaš zahtev.
Molimo vas da pokušate kasnije.

Benzin ili dizel

Autor zadatka
Saradnici
Autor rešenja
Izvor zadatka
vreme memorija ulaz izlaz
1 s 1000 Mb standardni izlaz standardni ulaz

Komšija zeli da kupi nov auto, ali ima problem da se opredeli da li da kupi auto koji ide na benzin ili dizel, pa te je zamolio da mu pomogneš da izračuna šta mu se više isplati. Dizel auto je skuplji za 125000 dinara od ekvivalentnog benzinskog auta. Dizel auto trosi 4 litra na 100 kilometara otvorenog puta, a 8 l na 100km u gradu. Benzinski auto trosi 5 l na 100km i 10 l na 100km, na otovrenom i po gradu, redom. Komsija planira da vozi auto 5 godina, godisnje predje 10000km po gradu I jos 12000km na otvorenom putu. Cena 1l benzina je 131.40 dinara, a dizela 143.00.  Konacno, servis dizel vozila je 10000 dinara godisnje skuplji od servisa benzinskog vozila, ali je registracija 5000 din jeftinija. Pretpostavka je da su cene goriva i registracije konstantne.

Izlaz: ispisati razliku u iznosu, u dinarima, kojiu bi u roku od 5 godina komsija platio za benzinsko vozilo u odnosu na dizel. (Izlaz je negativna vrednost ako je benzinski auto jeftiniji, pozitivan ako je dizel jeftiniji)

Morate biti ulogovani kako biste poslali zadatak na evaluaciju.